Коластра – въпроси и отговори

Защо коластра от крави

Продуктите от  коластра не са аналогични.  Коластра се събира веднъж годишно по време на естественото отелване на пасищно отглеждани  крави. Тези крави трябва се отглеждат  без антибиотици и  хормони. Коластрата тябва да е събирана от разнообразни стада, след това да е смесена, като по този начин се разширява експозицията на околната среда и разнообразието на кравите. Така се постига разширяване на защитна мрежа против по-голямо разнообразие на патогените. Повечето другите видове коластра се  събират  от конкретни ограничени региони, с което се ограничава разнообразието на антитела.

Какво е коластрата?

Коласта е първата храна на природата! Коластрата е ранното мляко, което се отделя в продължение на няколко дни след отелването. Коластрата  е високо хранителна и многофункционална храна, състояща се от много носещи живот и здраве вещества. Като първата „храна” на природата, повечето животни се нуждаят от коластра след раждането си, за да оцелеят. Коластрата има способността да се бори с болестите и да повиши общото благосъстояние. Коластрата е била представена като ефективно средство да се поддържа добро общо здравословно състояние.

Това първо мляко е богато на имуноглобулини, които са видове протеини, участващи в насърчаването на имунната система и борбата с микробите. Има други видове съединения в коластрата като растежни фактори, нуклеозиди и т.н., които не се срещат в обикновеното мляко. Коластрата от крави е установено, че е напълно съвместима с хората и няма известни странични ефекти. Животоподкрепящите фактори на имунната система и растежните фактори в коластрата, които осигуряват здравето и жизнеността на новороденото могат да помогнат  на телата на възрастните  и децата да се върнат в естественото си състояние на жизненост и  здраве.

Какви са ползите от коластра от крави?

Коластрата осигурява съвършен  баланс на имунните и растежни фактори. Имунните фактори, още наречени имуноглобулини, са специфични клетъчни антитела, които имат потенциала да засилват и регулират имунната система за защита срещу вируси, бактерии, алергии и токсини. Медицинските проучвания също са показали, че растежните фактори в коластрата съдейства за растежа на нормалната тъкан. Коластрата стимулира освобождаването на стволови клетки в кръвния поток, стимулира регенерацията и ускорено възстановяване на стар или ранен мускул, колагена на кожата, костите и хрущяла,  нервната тъкан.

Как да разберем дали срещу парите си получаваме качествен продукт?

Добър въпрос. Сравнете чистотата на продуктите, които купувате. За някои  продукти може да твърдят, че са 100% коластра от крави, но в съставките им да има такива  съставки като  мляко на прах и други пълнители. Това всъщност ги прави смесен продукт и това не е чиста коластра.  Преди да си купите продукт от кравешка коластра, убедете се, че купувате продукта, който мислите, че купувате, и попитайте за спецификации и санитарните документи.

Как коластрата от крави носи полза на хората?

Коластрата от крави е чудесен избор за суплементация на човека.
• Молекулната структура на коластрата от крави е много подобна на тази, която е намерена в хората, което означава, че ще проработи ефективно и на двата вида.
• Коластрата от крави съдържа по-високи нива на някои от ценните фактори, съдържащи се в човешката коластра. Например, важните имуноглобулини (IgG), които са необходими да се обвържат с патогени, само 2% от човешката коластра, докато в коластрата от крави; тези IgG е на разположение в концентрация от около 20%.
• Качеството на Новозеландската коластра от крави е много внимателно проследявано. Тази коластра се обработва и опаковани при ниска температура, което гарантира че биологична и активност се запазва. Продъктът никога не се замразява, по този начин се запазват ценните биоактивни компоненти.
• Коластрата от крави съдържа специални съединения, наречени гликопротеини и трипсин инхибитори. Тези съединения пречат на храносмилателните сокове в човешкия стомах да унищожат  имунните и растежните фактори в коластрата и осигуряват нейната ефективност.

Какви са страничните ефекти от коластрата от крави? Има ли коластрата от крави някакви странични ефекти?

Отбелязвано е, че дори хора с непоносимост към лактозата могат  да приемат коластра. Няма известни странични ефекти при използващите редовни дози коластра от крави.
Но все пак хора с непоносимост към млечния белтък могат да се консултират с лекаря си.

За всички ли е коластрата от крави?
Коластрата е естествена храна, която е била използвана в традиционната медицина от стотици години. Изследванията показват, че коластра, събрана и произведена с използването на одобрени процеси е безопасна и ефективна за здравето добавка. Коластрата трябва да е произведена с използването на качествени процеси, гарантиращи, че  коластрата е годна  за консумация от човека.

Все още ли са активни имуноглобулините след като са преминали през стомаха?

Налице е известен дебат за степента, до която стомашните киселини унищожават полезните съединения, съдържащи се в коластрата от крави. Въпреки това, коластрата съдържа специални съединения, наречени гликопротеини и трипсин инхибитори, които пречат на храносмилателни сокове в човешкия стомах да унищожат на имунните и растежните фактори в коластрата. Повечето хора предпочитат капсулите, които се разтварят бавно в стомаха и пренасят коластрата през стомашно-чревния тракт.

Състав на коластра от крави – имуноглобулините и хормони на растежа

Най-важните компоненти на коластрата от крави могат да бъдат разделени в две основни категории: имунни фактори и растежни фактори. Имуноглобулините, още наричани антитела, са протеини, произведени от имунната система в отговор на бактерии, вируси или друга чужда инвазия. Имуноглобулините съставляват над 50% от протеинов компонент, предоставяне на специфична анти-микробна защита от неутрализиращи бактерии, бактериални токсини, вируси и някои паразити.

Имуноглобулини:
Имуноглобулин А (IgA): IgA е едно от най-разпространените антитела, произведени от имунната система. То се намира във всички телесни секрети и е основен антител в лигавицата на червата и дихателните пътища.
Имуноглобулин G (IgG): IgG е специализиран имунен протеин, който отговаря на нашествията на лимфната и кръвоносна система, като бактерии, гъбички и вируси.
Имуноглобулин M (IgM): IgM е първият имуноглобулин, който се произвежда, когато чужди вещества, като бактериите, нахлуят в тялото. Той се намира в циркулиращите течности и унищожава бактериите.
Имуноглобулин Е (IgE): IgE е съсредоточен в белите дробове, по кожата и клетките на лигавиците. Лигавиците са повърхностни накладки, които защитават определени органи, като например дихателния и стомашно-чревния тракт. IgE осигурява основна защита срещу околната среда, антигени, и е силно анти-вирусно.

Растежни фактори:
Растежен хормон (GH)
Инсулин-подобен растежен фактор 1 и II (IGF-1, IGF-II)
Трансформиращи  фактори на растежа А & B (TGF A & B)
Епителен растежен фактор (EGF)
Фактор за растежа на фибробластите (FGF)
Тромбоцитния растежен фактор (PDGF)
Гонадотропин-рилизинг хормон и свързаните с тях пептид (GnRH & GAP)

Източник: www.kolastra.eu

Безплатен абонамент за нови промоции. Въведете вашият e-mail тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), чрез които събира информация за посетителите, съобразно нашата политика за защита на личните данни.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close